Sunday, July 20, 2025
spot_img

Një nga frutat më të mirë të stinës ja çfarë përfitimesh sjell

- Advertisement -..

Shalqiri është një nga frutat më hidratues, me një përmbajtje uji prej rreth 92 përqind. Jo vetëm që është aleati më i mirë kundër dehidratimit të trupit gjatë verës, por për shkak të bollëkut të antioksidantëve, ndihmon në parandalimin e shumë sëmundjeve.

Ndër të tjera, shalqiri mbron zemrën, rregullon presionin e gjakut, zvogëlon dhimbjet e kyçeve.

Hulumtimet e fundit po tërheqin vëmendjen ndaj provave që tregojnë se shalqiri nuk është vetëm një trajtim hidratues veror, ky frut në fakt mund të përmirësojë shëndetin e zemrës dhe të ushqyerit në përgjithësi.

Një studim zbuloi se njerëzit që hanin shalqi konsumonin më shumë vitamina, fibra dhe antioksidantë, dhe më pak sheqer dhe yndyrë të ngopur. Një tjetër provë klinike zbuloi se përbërësit në lëngun e shalqirit mund të mbështesin funksionin e enëve të gjakut gjatë rritjes së sheqerit në gjak .

Me lëndë ushqyese si likopeni, L-citrulina dhe vitamina C, studiuesit thonë se ky frut freskues është një aleat i mirë gjatë gjithë vitit për shëndetin kardiovaskular dhe cilësinë ushqyese.

Vetitë ushqyese të shalqirit

85 kalori për fetë

Fibra dietike

Vitamina C

Vitamina A

Vitamina B6

Kalium

Magnezi

Likopeni

Citrullina, një aminoacid që përmirëson rrjedhjen e gjakut në të gjithë trupin.

Komponimet natyrale në shalqi që mbrojnë shëndetin e zemrës

Shalqiri është një burim i shkëlqyer i antioksidantëve, kryesisht likopenit, i cili i jep ngjyrën e tij karakteristike të kuqe.

Njerëzit që hanin shalqi kishin një dietë me cilësi më të lartë se ata që nuk e hanin. Në mënyrë specifike, ata konsumonin më shumë fibra dietike, magnez, kalium, vitaminë C dhe vitaminë A. Ata gjithashtu kishin konsum më të lartë të likopenit dhe karotenoideve të tjera të dobishme, ndërsa konsumonin më pak sheqer të shtuar dhe yndyrë të ngopur.

Karotenoidet janë antioksidantë që gjenden natyrshëm në bimë dhe u japin ngjyrë intensive frutave dhe perimeve. Dhe, likopeni është një antioksidant nga familja e karotenoideve. Si një karotenoid i kuq, likopeni gjendet në frutat dhe perimet e kuqe dhe rozë, dhe njihet si një nga antioksidantët më të fuqishëm natyrorë.

Këto komponime të fuqishme bimore, duke përfshirë likopenin dhe beta-karotenin, veprojnë si antioksidantë që ndihmojnë në mbrojtjen e qelizave, forcimin e sistemit imunitar dhe madje mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike.

Likopeni ka përfitime të shumta shëndetësore, ndër të tjera mund të parandalojë ose ngadalësojë përparimin e disa llojeve të kancerit, dhe është veçanërisht i mirë në mbrojtjen e shëndetit të zemrës. Konkretisht, vetitë e forta antioksiduese të likopenit mund të ulin kolesterolin total dhe të keq (LDL) dhe të rrisin kolesterolin e mirë (HDL).

Lëngu i shalqirit ndihmon enët e gjakut

Duke u bazuar në këto gjetje, një studim tjetër, i botuar gjithashtu në revistën Nutrients, hetoi se si konsumi i lëngut të shalqirit ndikon në funksionimin e enëve të gjakut gjatë periudhave të sheqerit të lartë në gjak (hiperglicemia).

Testi klinik u krye në Universitetin Shtetëror të Luizianës dhe për dy javë, pjesëmarrësit konsumuan lëng shalqiri çdo ditë, ndërsa studiuesit studiuan efektet e dy përbërësve natyrorë në shalqi, L-citrulinës dhe L-argininës.

Këto përbërës u vlerësuan bazuar në efektet e tyre në biodisponueshmërinë e oksidit nitrik dhe ndryshueshmërinë e rrahjeve të zemrës, dhe u treguan të afta të mbështesin funksionin e enëve të gjakut gjatë rritjes së sheqerit në gjak.

Ky studim i shtohet provave aktuale që mbështesin marrjen e rregullt të shalqirit për shëndetin kardiometabolik. Përveç L-citrulinës dhe L-argininës, shalqiri është një burim i pasur antioksidantësh, vitaminës C dhe likopenit, të cilat të gjitha mund të ndihmojnë në uljen e stresit oksidativ, i cili është i rëndësishëm në parandalimin e sëmundjeve të zemrës.

Një delikatesë e shijshme për të gjitha stinët

Prandaj, shalqiri është një frut i pasur me lëndë ushqyese dhe një burim i shkëlqyer i vitaminës C, ai siguron deri në 25 përqind të marrjes së rekomanduar të kësaj vitamine, një burim i vitaminës B6 (8 përqind e marrjes ditore) dhe me një përmbajtje uji prej deri në 92 përqind, shalqiri renditet ndër frutat që e hidratojnë trupin më mirë se uji i zakonshëm .

Duke vepruar kështu, asnjë pjesë e shalqirit nuk duhet të hidhet, përfshirë farat e shalqirit, të cilat janë të sigurta për t’u ngrënë dhe të mbushura me lëndë ushqyese.

Pra, i gjithë shalqiri është shumë i shëndetshëm dhe i dobishëm, veçanërisht gjatë vapës së verës, kur është në stinën e tij, megjithëse shkencëtarët theksojnë se shalqiri është një delikatesë lëng për të gjitha stinët.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Për të mos u humbur

PO KERKONI APARTAMENT ME QERA DITORE?

X