Vajrat e zakonshëm natyralë kanë një faktor mbrojtës nga dielli – SPF. Kjo është një substancë në përbërje që thith rrezet ultravjollcë dhe në këtë mënyrë mbron lëkurën nga efektet e tyre të dëmshme. Secili vaj ka parametrin e vet, dhe nëse kombinohen siç duhet, atëherë “në dalje” mund të merrni një produkt për rrezitje me një mbrojtje mjaft të lartë.
Për të gatuar me SPF 30+, duhet të përdorni përbërësit e mëposhtëm:
- Vaj kokosit. Është më mirë të merret ai që përftohet me presim të ftohtë. Ky komponent do të krijojë filmin më të hollë mbrojtës në lëkurë, gjithashtu do t’i japë përzierjes së përfunduar një aromë të këndshme. Do të duhen 45-50 g vaj kokosi për të përgatitur 100 ml të produktit.
- Vaj susam. Duhet të jetë i shtypur në të ftohtë, është e nevojshme të përgatiten 22-25 g.
- Vaj avokado. Më mirë nëse është i parafinuar. Sasia është arbitrare, duhet të jetë e mjaftueshme për të mbushur plotësisht një shishe 100 ml – rreth 20-25 g.
Pastaj gjithçka është e thjeshtë: në një tas qelqi, bashkoni të gjithë përbërësit dhe përzieni. Nëse vaji i kokosit është mbajtur në frigorifer, ai do të jetë i fortë dhe do të duhet të shkrihet për të marrë konsistencën e duhur. Kjo mund të bëhet për disa orë në temperaturën e dhomës, ose 60 sekonda në mikrovalë, 2 minuta në një banjë uji.
Përzierja e përfunduar e vajrave do të mbrojë lëkurën nga 85% e rrezeve ultravjollcë, por kjo nuk do të thotë që ju mund të bëni banja dielli gjatë gjithë ditës – rregulli i banjove të diellit në mëngjes dhe në mbrëmje mbetet i rëndësishëm.