Monday, June 24, 2024
spot_img

Emocionet pozitive mes nënës dhe babait ndihmojnë zhvillimin e foshnjës në bark

- Advertisement -..

I mbështjellë brenda mitrës, i qetësuar nga lëvizjet e nënës, i qetësuar nga rrahjet ritmike të zemrës: fetusi është i sigurt dhe i mbrojtur. Ekspertët thonë se: një fëmijë që po rritet në barkun e nënës së tij tashmë ka një perceptim të qartë të tingujve dhe ndjesive që vijnë nga mjedisi i jashtëm, të cilat luajnë një rol thelbësor në zhvillimin e tij neurologjik sapo foshnja të zhvillojë shqisat. Këto janë bazat mbi të cilat themelohet lidhja e krijuar që përpara lindjes.

Komunikim emocional që jep mirëqenie

Me pak fjalë, fetusi është tashmë një fëmijë inteligjent dhe i shoqërueshëm që ndjen emocione, në varësi të asaj që i transmetohet nga mjedisi i jashtëm, jo ​​vetëm përmes tingujve dhe dritave që ai shikon, por ndjen ndjesitë pozitive që rrjedhin nga sjellja e nënës dhe babai. Ky është parakushti i lidhjes që krijohet  para lindjes, domethënë lidhja midis foshnjës që rritet në bark dhe prindërve.

Sipas ekspertëve të mjekësisë para lindjes, lidhja ekziston tashmë që në javët e para të shtatzanisë. Ndërsa gruaja përmes placentës i siguron fëmijës oksigjen dhe ushqim për t’u rritur, kështu që të dy prindërit përmes lidhjes para lindjes vendosin një komunikim emocional me fetusin të përbërë nga mendime dhe kujdes pozitiv. I vogli merr përfitime të mëdha prej tij në drejtim të zhvillimit neurologjik dhe njohës, ai ndihet i sigurt dhe tashmë ndjen dashurinë që e rrethon.

Zhvillimi i fëmijës stimulohet

Komunikimi me ndjesi pozitive dhe stimuj është thelbësor për zhvillimin njohës dhe gjithashtu për mirëqenien e fetusit. Skanimet me ultratinguj treguan se fetusi reagon me më shumë lëvizje kur dëgjon muzikë, sidomos muzikë klasike, kur dëgjon zërin e nënës ose dëgjon përkëdheljet dhe “goditjet” në bark, duke reaguar me aktivitet më të madh. Foshnja e cila, përmes lidhjes aktive para lindjes, është tashmë pjesë e familjes kur është akoma në bark, do të jetë një bebe më reaguese, më e qetë, më krijuese dhe më e lumtur.

Korrespondenca emocionale

Një foshnjë që është pritur dhe dëshiruar tashmë ka shanse të shkëlqyera të ketë prindër që kujdesen për të në bark edhe me fjalë të ëmbla e përqafime. Të gjithë prindërit mund të aktivizojnë metodat e tyre të lidhjes me fëmijën para lindjes, të cilat rezultojnë të jenë momente ëmbëlsie dhe emocionale edhe për çiftin. Komunikimi përfshin bisedën me foshnjën në bark, me një zë të butë dhe qetësues, përkëdheljen e barkut, dëgjimin e muzikës ose tingujve të natyrës, recitimin e vjershave. Edhe babai mund ta përqafojë foshnjën, duke i përkëdhelur barkun partneres së tij dhe duke folur me të voglin, thjesht duke thënë “Përshëndetje, unë jam babai yt”, “Mezi pres të luaj me ty” dhe fraza të ngjashme. Nëse kjo bëhet pjesë e rutinës suaj, fëmija kur të lindë do ta njohë zërin e të atit dhe për rrjedhojë do të ndihet më i sigurt.

Ndjeshmëri e thellë

Sipas ekspertëve të lidhjes para lindjes, ekziston edhe një mënyrë e tretë përmes së cilës një grua i dërgon mesazhe të dobishme foshnjës së saj. Është një komunikim empatik, i realizuar jo nga fjalë dhe tinguj, por thjesht nga mendime pozitive. Nëna e ardhshme, e cila, në një pozicion relaksues ose gjatë një shëtitje, me gëzim mendon për të ardhmen që e pret, parashikon përkëdheljen dhe kujdesin për fëmijën e saj me mendjen e saj. Një ushtrim i dobishëm i vizualizimit është të imagjinoni se tashmë e keni foshnjën në krahë, duke e kapur dhe duke e përqafuar. Në këtë mënyrë gruaja dërgon pa vetëdije mesazhe që janë të mira për të. Këto udhëtojnë në fillin e neurotransmetuesve, posaçërisht serotoninës dhe endorfinës, të cilat rriten në organizmin e nënës në situata qetësie dhe që transmetojnë edhe mirëqenien tek fëmija.

Aktiviteti fizik dhe mirëqenia e fetusit

Edhe pak aktivitet fizik gjatë shtatëzanisë ndihmon zhvillimin e fetusit. Nëse gruaja është mirë, noti për gratë shtatzëna, gjimnastika e moderuar, ecja përmirësojnë mirëqenien psiko-fizike të gruas dhe kanë ndikim pozitiv edhe për fëmijën.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Për të mos u humbur

PO KERKONI APARTAMENT ME QERA DITORE?

X