Friday, June 14, 2024
spot_img

Lëngu që bën mrekulli me shëndetin tuaj!

- Advertisement -..

Bërja e një zgjedhjeje të thjeshtë me atë që pini mund të ulë në mënyrë drastike presionin e gjakut, kanë zbuluar ekspertët.

Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, lexohet si 140/90 mmHg, ose 150/90 mmHg për ata mbi moshën 80 vjeç. Është vlerësuar se pak më shumë se një e katërta e të rriturve në MB, rreth 14.4 milionë njerëz, kanë tension të lartë të gjakut. Nga këta, rreth nëntë milionë njerëz janë diagnostikuar me presion të lartë të gjakut nga mjeku i tyre i përgjithshëm.

Por hulumtimi nga Biblioteka Kombëtare e Mjekësisë tregon se marrja e nitrateve mund të përmirësojë presionin e lartë të gjakut. Duke parë 11 prova klinike nga 2008 deri në 2018, pjesëmarrësit konsumuan lëng panxhari ose një pije tjetër çfarëdo. Studimi arriti në përfundimin se lëngu i panxharit, është një strategji me kosto efektive që mund të ulë presionin e gjakut.

Autorët e studimit vunë në dukje gjithashtu se pija ul ndjeshëm rrezikun e problemeve kardiovaskulare. Pra, nuk është vetëm presioni i gjakut që mund të përmirësohet, por edhe shëndeti i përgjithshëm.

Ky studim u krye brenda një kohë të shkurtër dhe nuk dihet vërtet se çfarë efektesh afatgjata mund të ketë pirja e lëngut të panxharit në shëndetin tuaj.

Kush rrezikohet nga presioni i lartë i gjakut?

Nuk është gjithmonë e qartë se çfarë e shkakton presionin e lartë të gjakut, por ka gjëra që mund të rrisin rrezikun tuaj. Ju mund të jeni më të rrezikuar nëse:

-Hani shumë kripë dhe nuk hani sa duhet fruta dhe perime

-Mos bëni ushtrime të mjaftueshme

-Pini shumë alkool ose kafe (ose pije të tjera me bazë kafeinë)

-Keni një të afërm me presion të lartë të gjakut

-Janë me prejardhje afrikane të zezë ose të Karaibeve të Zeza

-Jetojnë në një zonë të privuar.

Ndryshimet e stilit të jetesës për të ulur presionin e gjakut

Këto ndryshime të stilit të jetesës mund të ndihmojnë në parandalimin dhe uljen e presionit të lartë të gjakut:

-Zvogëloni sasinë e kripës që hani dhe bëni një dietë përgjithësisht të shëndetshme

-Humbni peshë nëse jeni mbipeshë

Disa njerëz me presion të lartë të gjakut mund të kenë nevojë gjithashtu të marrin një ose më shumë ilaçe për të ndaluar presionin e tyre të lartë të gjakut. Ilaçi i rekomanduar për ju do të varet nga gjëra të tilla si presioni i lartë i gjakut, mosha dhe përkatësia juaj etnike.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Për të mos u humbur

PO KERKONI APARTAMENT ME QERA DITORE?

X