Monday, June 24, 2024
spot_img

Nga vezët tek buka, ja çfarë simbolizojnë ushqimet e Pashkëve

- Advertisement -..

Vezët.

Vezët janë një nga ushqimet më të njohura të Pashkëve. Ka disa arsye të ndryshme për të gjithë bisedat e vezëve në këtë kohë specifike të vitit. Së pari, vezët nënkuptojnë një jetë të re, e cila është ajo e Pashkëve dhe pranvera. Të krishterët përdorin vezën si një simbol të ringjalljes së Jezu Krishtit. Lëvozhga e fortë e një veze simbolizon varrin në të cilin mbahej Jezusi, dhe zogu brenda përfaqëson vetë Jezusin.

Buka në formë Kryqi.

Ngrënia e simiteve të nxehta kryq shënon fundin e kreshmës, sepse ato bëhen nga produktet e qumështit, të cilat janë të ndaluara gjatë kësaj periudhe.

Kryqi në krye simbolizon kryqin mbi të cilin u kryqëzua Jezusi, dhe erëzat në simite nënkuptojnë erëzat e përdorura për ta balsamosur atë në varrimin e tij.

Bukë italiane e Pashkëve.

Buka italiane e Pashkëve piqet tradicionalisht në formën e një kurore për të simbolizuar kurorën me gjemba të mbajtur nga Jezu Krishti në kryqëzim. Të tre pjesët e brumit të gërshetuara së bashku përfaqësojnë tre elementët e Trinisë së Shenjtë: Atin, Birin dhe Frymën e Shenjtë.

Supë Magiritsa (supë e së dielës së Pashkëve).

Magiritsa është një supë greke e bërë nga të brendshmet e qengjit, e lidhur me traditën e Pashkëve të Kishës Ortodokse Greke. Për shkak të kësaj, greko-britanianët e greko-amerikanëve ndonjëherë e quajnë atë ‘supë e Pashkëve’, ‘supë të së dielës së Pashkëve’ ose ‘supë me qengj të Pashkëve’.

Supa hahet për të prishur agjërimin e Kreshmës dhe është bërë nga përbërësit e drekës së të dielës së Pashkëve të qengjit të pjekur.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Për të mos u humbur

PO KERKONI APARTAMENT ME QERA DITORE?

X